MPOWER – middelbare school

Triomf -

De Nuovo Scholengroep klopte bij ons aan voor de inrichting van MPOWER. MPOWER is een praktijkgerichte leerroute op vmbo-niveau, ontwikkeld door het Pouwer College samen met het Trajectum College. Uitgangspunt van MPOWER is levensecht leren, in levensechte omgevingen en situaties. De leerlingen krijgen onderwijs in een vleugel van het Trajectum Collega aan de Vader Rijndreef in Overvecht, Utrecht. De vraag: ontwerp en realiseer een frisse en inspirerend leeromgeving waar onze leerlingen met plezier levensecht kunnen leren.


Klant

Nuovo Scholengroep

Categorieën
Interieurs

Jaar

2023

URL
nuovo.eu

Triomf - employee image

Ook op zoek naar een ontwerpbureau voor een school of (praktijk)leerplek? Benieuwd naar onze aanpak? Neem gerust contact op met Rinke Wils, onze creative partner. Hij luistert graag naar jouw vraag en kan je vrijblijvend vertellen over hoe Triomf ruimte maakt voor mensen.

rinke@triomf.design

06 245 28 510


Lees meer over dit project

Met de ‘levensecht leren’ visie als uitgangspunt zijn we om tafel gegaan met het team van Nuovo, de schooldirectie en het docententeam dat dit jaar aan de slag gaat met de leerlingen. Uit deze gesprekken kristalliseerde een aantal kernwaarden en in grote lijnen het verhaal van de school:

gemaakt met de leerling als uitgangspunt, een plek met openheid en geborgenheid, een veilige leeromgeving om jezelf te ontwikkelen, waarin je kunt leren door te doen, werkbaar voor docent en leerling,  met ruimte voor verschillende thema’s door het jaar heen en een balans tussen een rustige en een inspirerende omgeving.

Ook spraken we ook met docenten over hoe zij lesgeven. Wat is hun aanpak? Waar kunnen we vanuit ontwerp en inrichting hun aanpak ondersteunen? Zo kwam er in deze gesprekken gelijk al een aantal hele concrete inrichtingswensen naar voren, zoals bijvoorbeeld een visueel hele duidelijk eigen plek voor de docent in de klas en eigen opbergmogelijkheid voor studiemateriaal van iedere leerling. Vanuit de visie, het verhaal en de aanpak van de docenten hebben we een ontwerp gemaakt met een aantal stamlokalen (waar de leerlingen blijven en de docenten wisselen), praktijklokalen, theaterzaal, een stil leerplein en een verbindend doe- en leerplein.

De vijf stamlokalen hebben ieder een eigen karaktervolle frisse kleur: deuren, kozijnen en wanden. Ieder lokaal heeft tegen de achterwand een lokaalbrede stamkast. De praktische plek voor materialen en spullen van leerlingen, maar ook voor het opprikken van poster, flyers, foto’s en het uitstallen van werkstukken, inspirerende boeken of andere toffe items. Ieder lokaal heeft een lang bureau voor het raam om een aantal lichte studieplekken te creëren. Op de beide pleinen hebben we juist een rustigere kleur gebruikt en ook de meubels daar zijn gemaakt van transparant behandeld hout, met een rustige uitstraling.

Het grote leer- en doeplein is de centrale plek van de vleugel. Hier hebben we verschillende studie- en samenwerkplekken ontworpen: een lange tafel tegen de muur, ronde hoge tafels rond een aantal pilaren, niszitjes met tafel, banken met hoge leuningen en een aantal gewone tafels. In dezelfde ruimte hebben we een hele grote, hoge samenwerkbank geplaatst, een perfect plek voor zowel uitleg over een project als het samenwerken of samenbrengen van verschillende onderdelen gemaakt in de omliggende werkplaatsen (hout, elektra & atelier). In het ‘huis’ hebben we de vier functies (keuken, slaapkamer, woonkamer, eetkamer) ieder in een hoek realistisch neergezet. De winkel is een meer abstracte ruimte, waar leerlingen zelf nog hun eigen draai aan kunnen geven. Is het kledingwinkel, supermarkt of telefoonshop? Alles om zo levensecht mogelijk onderwijs aan te bieden.

De doorlooptijd van het project was kort: 12 weken. Eind mei hadden we het eerste contact met Nuovo, begin juni hadden we al de eerste gesprekken en eind juni maakten we het ontwerp en de calculaties. Begin juli rolden de definitieve ontwerpen van de tekentafel en zodra de leerlingen zomervakantie kregen, pakten we gelijk door met de verbouw en inrichting van het pand. In de derde week van augustus stonden de nieuwe leerlingen op de stoep. Dit project is een goed voorbeeld van de kracht van : omdat we zowel ontwerpen als realiseren, kunnen we design en uitvoer naadloos op elkaar afstemmen en op die manier heel snel en effectief werken.