Stadsklooster – cultuurgebouw

Triomf -

Sinds 2019 wordt in de voormalige Antoniuskerk – aan de volledige opgefriste Kanaalstraat – letterlijk en figuurlijk gebouwd aan een nieuwe culturele hotspot: Stadsklooster Utrecht.  Met een diverse culturele programmering wordt dit prachtige pand toegankelijk gemaakt voor iedereen die op zoek is naar verdieping. In de huidige set-up (traditionele grote kerk met een grote ruimte en zeer beperkt aantal bijruimtes) zijn de mogelijkheden voor een rendabele combinatie van programmering en verhuur te beperkt. Stadsklooster Utrecht klopte bij aan met de vraag: ontwerp voor ons een nieuwe inrichting van het Stadklooster, die zowel onze brede programmering als een bezielde verhuur kan faciliteren en daarmee onze plek duurzaam toekomstbestendig maakt. Omdat Stadsklooster ook nog financiering aan het vinden is voor de herinrichting, hebben we voorgesteld om het ontwerp in een bidbook te gieten.

Het ontwerp bevat alle elementen die veelzijdig en gelijktijdig gebruik mogelijk maken. Foyer, flexibele tribunes, een klein vast podium, meerdere (break out) ruimtes en een ‘grote zaal’ met tezamen voldoende capaciteit om de exploitatie rendabel te maken. Twee kapellen op hoogte, met veel doorzicht, geven de extra ruimte die zo hard nodig is en respecteren tegelijk de zichtlijnen en het karakter van de kerk. Het hout brengt de warmte, de tribunes de kleur en de lage foyer de intimiteit die zo belangrijk zijn in een cultuurbouw.


Klant

Stichting Stadsklooster Utrecht

Categorieën
Interieurs

Jaar

2024

URL
stadskloosterutrecht.nl

Triomf - employee image

Ieder cultuurgebouw heeft zijn eigen unieke gebouw en karakter waarin voorstellingen, shows, verhuur, horeca, techniek en facilitair samenkomen. Op dat grensvlak van architectuur en programma, waar die verschillende stromen samenkomen, ontwerpt Triomf om te verbinden. Bezoekers, artiesten en je eigen team: samen gaat het stromen en maak je jouw cultuurgebouw tot die unieke plek die het is. Benieuwd hoe wij dat aanpakken? Neem gerust eens vrijblijvend contact op met Rinke.

rinke@triomf.com

06 245 28 510


Lees meer over dit project

Wie voor het eerst in hartje Lombok het monumentale gebouw aan Kanaalstraat 198 binnenkomt, kan niet anders dan zich verwonderen over de prachtige architectuur, karakteristieke glas-in-loodramen en kenmerkende akoestiek. Ruim 100 jaar heeft het gebouw dienst gedaan als katholieke kerk, en trok het mensen uit Lombok en omliggende buurten om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en zich te bezinnen. De kerkgemeenschap is in de afgelopen 100 steeds kleiner geworden, maar de behoefte in de maatschappij aan verbinding, verwondering en zingeving is niet verminderd. In 1903 was de Antoniuskerk de eerste katholieke kerk in Utrecht die brak met de gangbare gotische bouwstijl. Architect Jan Stuyt liet zich inspireren door Italië, wat vooral zichtbaar is aan de toren. In de loop der jaren zorgden Utrechtse kunstenaars voor aankleding met siersmeedwerk, beelden en gebrandschilderde ramen.
Sinds 2019 heeft Stadsklooster Utrecht de eer om deze historische plek te mogen bezielen. Het Stadsklooster Utrecht biedt sinds 2019 een maakruimte en een podium voor professionele makers en aanstormend talent. Het Stadsklooster is de plek waar iedereen uit Utrecht en daarbuiten terecht kan voor verwondering, verrassing en bezinning. Door betrokkenheid met de maatschappij en contact tussen maker en publiek te stimuleren geven we nieuwe (en gevestigde) stemmen een podium. Stadsklooster Utrecht wordt gedragen door de wijk en is er voor iedereen. Naast culturele activiteiten wordt het gebouw ook verhuurd voor heisessies, trainingen, vergaderingen, presentaties en bijeenkomsten. De architectuur en ambiance van het gebouw geven iedere bijeenkomst een bijzonder cachet.